Szukając schronienia przed palącym słońcem towarzyszącym IV Podkarpackim Pokazom Lotniczym postanowiłam udać się na obiad do Mielca. Intrygujące wnętrza i rekomendacje na TripAdvisor sprawiły, że wybór padł na Restaurację MANUKA przy bulwarach rzeki Wisłoka. Czy Internet kłamał?
NIEBANALNA PRZESTRZEŃ restauracji – czym jest MANUKA?
Manuka to odporny na trudne warunki krzew występujący w Nowej Zelandii a także w Australii. Z kwiatów tej rośliny wybierającej nieskazitelne środowisko powstaje miód o niezwykłych walorach zdrowotnych i smakowych. I właśnie miód, pasieka czy plastry miodu stały się motywem przewodnim wnętrz restauracji Manuka.
Do zaaranżowania restauracji Manuka wykorzystano jasne, naturalne kolory. Drewniane stoły, krzesła i elementy dekoracji na ścianach nawiązują do klasycznej barci. W fikuśnych regałach zbudowano półki w kształcie wieloboku, na wzór plastra miodu. Pozostawioną większą przestrzeń wypełniono płaskimi lampami, których pokrywy w różnych deseniach wymalowano na żółt0.Bar również wyglądał imponująco! Cała tylna ściana to ośmioboczne drewniane półki niczym płat miodu. Wypełnione błyszczącymi butelkami i niżej szklankami odbijającymi światło zachęcały do sprawdzenia dobrodziejstw lokalnych nektarów.
Pszczoły są stworzeniami społecznymi więc tak jak one, jedzmy razem i poznawajmy się przy stole! W restauracji znajdują się podłużne i kwadratowe stoły mieszczące nawet kilkanaście osób. W czasie dużego obłożenia można się spodziewać, że owe stoły będą dzielone przez ludzi, którzy nie znają się wzajemnie. Ale to nie powinno nikogo dziwić! Manukę porównałabym do ula, w którym ludzie żyją w zgodzie ze sobą jak pszczoły, tworząc i dzielą się razem pysznym jedzeniem! I przejdźmy do meritum! JEDZENIE!
NIEBANALNIE NA TALERZU!
Choć dania w karcie wydawały się klasyczne, w każdym z nich widniała szczypta innowacyjności. Wraz z mężem zamówiliśmy kilka potraw i każde było bardzo miłym zaskoczeniem. Klasyczny rosół z zacierkami, doprawiony trawą cytrynową, wlewany do pięknego talerza i dozowany przez kelnerkę ze sporego imbryka postawił mnie na nogi (tak się zdarzyło, że akurat angina się srogo do mnie dobierała i dawała się we znaki). Tradycyjne proziaki podano na hummusie a carpaccio z łososia to tak naprawdę cieniutko pokrojona rolada wypełniona pastą z siekanej pietruszki i posypana granatem.
Na stole pojawiły się same znakomitości:Rosół z trawą cytrynową
Carpaccio z łososia
proziaki na hummusie
Dzik z ziemniakami z ogniska
W przypadku restauracji Manuka „internety” nie kłamią! Można w ciekawym miejscu zjeść naprawdę smacznie i wykwintnie za bardzo rozsądne pieniądze.
Wszystkim będącym w okolicy zdecydowanie polecam to miejsce!
ADRES: ul. Rzeczna 8, Mielec
SPRAWDŹ INNE REKOMENDOWANE PRZEZE MNIE RESTAURACJE
Piękna i ciekawa restauracja z pysznymi (przynajmniej tak to wygląda na zdjęciach) potrawami.
Uwielbiam miejsca, gdzie można spotkać współdzielone stoły. Podoba mi się to, że restauratorzy wychodzą z taką inicjatywą i w ten sposób łączą całkowicie obce sobie osoby.
Ja również polecam ową restaurację 🙂 mieszkam w Mielcu, całkiem blisko Manuki i często w niej bywam 🙂